Fröken Chic

Sickan Carlsson blandar piller med konjak och ger allt i "Titta blott på min figur" i tv:s "Kvitt eller dubbelt". Hasse Ekman tar sina med champagne.

"Sickan o Hasse" står det överst på filmaffischen, där Sickan Carlssons leende ansikte är infällt i en karusell som hänger i ett band med röd rosett. Sigge Fürst, Stig Järrel, Sif Ruud, Meg Westergren, Hjördis Petterson och Herman Ahlsell har sina ansikten på ballonger. Hasse Ekman sitter på en cirkuselefant och håller i snörena. I filmen är han och Sickan hur lössläppta som helst. Åtminstone när de provar blandmissbruk.

När Sigge Fürst fått en slurk av Hasses cocktail – valfri sprit och nervpiller – sätter han sig bredvid Sickan och tar ett stadigt grepp om hennes lår. Sedan jagar henne genom huset. Männens ögon glänser och fruntimren är fula och viftar med tidningar där Sickan visar benen i tv. Blir Sickan arg säger Hasse "men snälla söta lilla du" och rusar efter henne. Meg Westergren heter "Baby". Hjördis Pettersson skriver deckare och bygger modeller av brottsplatser, och är den enda kvinnliga rollfiguren som platsar i vår tid.

I sin och Leif Furhammars "En liten bok om Hasse" från 1993 intervjuar Jannike Åhlund regissören:

"– Jag hade gjort för många ambitiösa filmer som inte gick bra, kommenterar Hasse. Man kan säga att jag bytte ut de seriösa filmerna med Eva Henning mot de mer publiktillvända med Sickan Carlsson. […]

Sitt konstnärliga credo hade han, några år tidigare, redovisat [i ett reportage i SE]. 'Man vill göra filmer som går bra, men samtidigt känna sig konstnärligt snygg. Ett litet balansstycke.'

– Jag tror inte att boskillnaden mellan underhållning och allvarligare film är så dramatisk idag. Framför allt tror jag att det finns en större medvetenhet om hur fruktansvärt svårt det kan vara att 'bara' underhålla; den konsten är så att säga lika stor som konsten att göra konst. […]"

Den otroligt populära sångerskan och skådespelerskan Sickan Carlsson gjorde fyra Hasse Ekman-filmer på tre år: Sjunde himlen, Med glorian på sned, Fröken Chic och Himmel och pannkaka. Hon var energisk. Från 1930-talet till 1950-talet gjorde hon i snitt tre filmer om året, medverkade i radio och spelade revy med Kar de Mumma och Karl Gerhard. Nästan alla hennes filmer var komedier, och de käcka rollfigurerna log glittrande glada leenden och fick som de ville.

2015, då Sickan Carlsson skulle fyllt 100 (hon blev 96), skrev Svenska Dagbladets teaterkritiker Lars Ring: "Sickan lyckades lyfta sina roller från våp till starka kvinnor, envisa ibland. Pigor och överklassflickor men alltid starka, tydliga. Hon tog sina roller från söthetsfacket till stor handlingskraft. Hon var beredd att glittra men aldrig utan att behålla sin personliga vilja och integritet. "

Och hur många kan sjunga det här utan att snubbla på stavelserna? "Titta blott på min figur, smärt och smidig eller hur? Hittills ej jag mött en herre vilkens hjärta ej betvangs, utav min elegans."

Robin Hood (Bengt Idestam-Almqvist) i Stockholms-Tidningen: "Hasse Ekmans Fröken Chic handlar om ett nytt läkemedel, som lugnar nerverna. Men det får absolut inte intas i samband med öl eller spritdrycker, ty i så fall blir verkan den motsatta: intagaren förlorar alla hämningar, blir vild och galen. […] Men det förefaller som om Hasse tagit sig ett piller – och en pilsner – redan innan han satte i gång med Fröken Chic. Av några hämningar besväras han sannerligen inte. Filmen, som börjar i komediton, hamnar till sist i rena Mack Sennett-muntrationen. Och inget ont i det. Åsa-Nisse kan behöva konkurrenter i snygga gångkläder. […]"

Jerome (Göran Traung) i DN: "Unga Meg Westergren sätter också en piffig färgklick i tavlan, söt och intrigant och retsam som lyxdocka."

Verklighetens "Kvitt eller dubbelt" hade premiär i tv den 12 januari 1957. Programmet sändes från Cirkus med Nils Erik Bæhrendtz som programledare och Mats Rehnberg som domare, och blev en av svensk tv:s största succéer. Det anses vara en av orsakerna till att antalet licensinnehavare ökade från 8 919 i december 1956 till 75 800 vid samma tid 1957.

Nina Widerberg - Svensk filmdatabas (2018)