Hip Hip Hurra!

Elsie, den galna kvinnan som drar omkring bland sanddynerna i sin döda mans skor, vill få Søren Krøyer att sluta låtsas att allt är ljust och vackert och lyckligt.

Han är Skagenmålarnas söndagsbarn, så framgångsrik att han kan leka hela dagarna. Sova i sanden, göra kvinnor med barn, segla med en jättelik målarduk i full storm, bli Norges kung. Kung blir han först när han börjat hallucinera. – Jag vill leva som ett barn. Är det därför du tror att jag är sjuk? frågar han läkaren som vill att han ska stanna på sjukhuset.

Det är 1880-tal, och om somrarna hyr en grupp nordiska konstnärer in sig hos fiskarna på Skagen. På den smala landremsan där Kattegatt möter Skagerack är sanden av kalk, och ljuset så intensivt att stranden blir en milslång ateljé.

1955 spelade Preben Lerdorff Rye den sinnessjuke som utför ett mirakel i Dreyers mästerverk Ordet. Här är han en blind fiskare som står modell för Michael Ancher. När målningen är klar tar den gamle på den våta duken, luktar på sina vita fingertoppar och frågar om det är himlen.

Den enda kvinna som målar på allvar i filmen är Anna Ancher. Resten håller sina män under armarna och ser till att barnen får mat. Viggo Johansens hustru flyger rasande på honom när hon stått modell i timmar och han inte målat ett streck. När en rik beställare vill ha en detalj till på en tavla, ser hon till att maken lyder. – Ska vi klara julen så ska du måla en ko.

Den firade Krøyer behöver inte måla dit några kor. Han kommer hem från Paris gift med Danmarks vackraste kvinna. Marie Krøyer är också konstnär, och hennes ångest är inte att leka med. Hennes man skuttar runt i vit linnekostym tills han blir tokig på riktigt.

Kjell Grede fick en guldbagge för regin och filmen vann juryns stora specialpris i Venedig, där Sten Holmberg utsågs till bästa fotograf. Lene Brøndum fick en guldbagge för bästa kvinnliga skådespelare.

Bland Gredes filmer är Hugo och Josefin, Harry Munter och En dåres försvarstal centrala. Liksom Hip Hip Hurra! har de en fot i det fantastiska, men den här gången ville man att regissören skulle tala tydligare.

Anna Ancher blev Danmarks mest kända kvinnliga konstnär. Hennes interiörer pekar mot det abstrakta, och hon anses idag som den mest moderna i gruppen. Maken Michael Anchers Sommeraften på Skagens strand har blivit en symbol för Skagenmålarna. Den inregnade konstnären kopierade Krøyers utkast, och erbjöd sig att bränna målningen om hans vän ville det. Ancher gjorde främst naturalistiska bilder av arbetande ortsbor.

Den temperamentsfulla Christian Krogh målade lanskap och heroiska fiskare. Han var skribent, och hävdade att befolkningen på Skagen skilde sig radikalt från resten av danskarna.

Viggo Johansen hamnade i skuggan av sina kollegor. Han fick sex barn, och hans främsta motiv var hemmet och familjen. Bilderna av hustrun i arbete är besläktade med holländskt 1600-talsmåleri.

Flera av de männen på Skagen hade träffats på Konstakademin i Köpenhamn. Kvinnorna fick inte gå på akademin, och hade studerat på privata målarskolor. De Skagenmålare som rest till Paris hade tagit starka intryck av naturalismen och impressionismen.

Nina Widerberg (2018)